28. loka, 2018

Kiireestä pois

Tuntuuko Sinusta joskus, etteivät tunnit vuorokaudessa tai päivät viikossa riitä? Kalenterissa on merkintä merkinnän jälkeen jokaiselle päivälle. On työmatkoja tai kokouksia, on lasten harrastuksiin viemisiä, yhdistysten kokouksia ja vuosijuhlia. Kaikkeen pitäisi ehtiä osallistumaan ja monessa olla mukana jo järjestelyissäkin - vai pitäisikö sittenkään.

Mitäpä, jos... viettäisitkin vapaan viikonlopun perheen kanssa ihan vain toimettomuudesta nauttien. Jos tekisittekin jotain ilman ennakkosuunnitelmaa tai pakkoa. Mitä juuri nyt huvittaisi tehdä? Mennä elokuviin tai pizzalle tai vaikkapa kävelemään Rapolan harjulle?

Lasten harrastukset ovat hieno juttu ja harrastamista on hyvä kannustaa. Onko silti järkevää, että ala-asteikäisellä on joka päivä yhdet tai kahdet harjoitukset? Jääkö hänelle aikaa olla lapsi ja jääkö hänelle aikaa olla kavereiden kanssa höntsyilemässä? Onko lapsuus vain suorittamista vai ehtiikö siitä nauttia?

Entä Sinä itse, meneekö aikasi esimerkiksi kotona tietokoneen ruutua tai kännykkää tuijottaen? Oletko oikeasti kotona, kun olet kotona? Laita läppäri kiinni ja sulje älypuhelimestasi ainakin ne sovellukset ellet voi kokonaan laittaa puhelinta kiinni. Facebookia tai Twitteriä tai Instagramia ei tarvitse seurata koko ajan eikä kaikkea omaa tekemistä tarvitse päivittää kavereiden tiedoksi minuuteittain. Pidä siis some-vapaa päivä!

Lue kalenteristasi maanantain ensimmäinen merkintä perjantaina, jotta tiedät, missä Sinun pitää olla ja mihin aikaan. Kaiken muun voit jättää lukematta maanantaihin saakka. Luet ne, kun olet jo töissä. Jätä myös muut viikkomerkinnät vähemmälle huomiolle, työt eivät tule sen paremmin tehtyä, vaikka maanantaina kauhistelisit viikon työmäärää ja ahdistuisit jo etukäteen. Mene päivä kerrallaan - ja viikko kerrallaan.

Kun työviikko on päättymässä, katso kalenteristasi jälleen, milloin Sinun pitää tulla seuraavan kerran töihin ja missä Sinun pitää silloin fyysisesti olla. Se riittää.

Anna itsellesi ja perheellesi aikaa. Menetettyä ei saa takaisin, elä se siis juuri nyt.